Tapetserargruppen ligger i Monteringshallen i Sickla utanför
Stockholm och drivs av Petronella Blomberg och Lina Frick-
Meijer. För dem är material a och o.
Besök hos Lina och Petronella, vi pratar om formgivning, återbruk och materialval
När vi kommer till lokalen rusar den glada verkstadshunden Rudi mot oss. Kort efter möts vi av en kreativ hantverksmiljö där symaskinen är i full gång med att rynka ett gulblommigt tyg, luftpistoler dånar och verktyg klär väggarna. Alla verktyg hängs upp på specifika krokar och spikar sorteras prydligt i lådor, var sak har sin plats.
Idag jobbar de med sammetstyg, som enligt dem är ett av de mest utmanande tygerna att sy och forma efter möbelskelettet.
Berätta lite om vilka ni är!
Vi är två möbeltapetserare med gesällbrev, utbildade på möbeltapetserarlinjen på Malmstens, en treårig högskoleutbildning under Linköpings Universitet med campus ute på Lidingö.
Vad är det bästa med att jobba som möbeltapetserare?
Vi uppskattar hantverket då det både ger utrymme att arbeta med formgivning och kräver ett brett kunnande inom olika material. Det är stor variation då ingen möbel är den andra lik vilket kräver att man är lite klurig och duktig på att lösa problem. Yrket ger möjlighet till att få vara kreativ och jobba med färg och form och vackra möbler. Det är roligt att guida kunderna till val av tyg och material som ger deras möbler nytt liv.
Hur tycker ni att man skapar en välkomnande atmosfär?
I Monteringshallen sitter vi under samma tak som andra hantverkare vilket skapar en inbjudande, lugn och kreativ atmosfär — en kontrast mot det övriga köpcentrumet. Vi har en butiksdel och en verkstadsdel, där vi valt att inreda så att butik och verkstad hänger ihop, det gör att man kan se in i verkstaden där vi står och jobbar med möblerna. I princip all vår inredning är återbruk vilket ger en hemtrevlig känsla. Även fast vi har relativt stora lokaler har vi både material och möbler som är skrymmande och kräver att vi använder smarta förvaringslösningar. Till exempel krokar och hyllor från Essem.
Hur tänker ni kring hållbarhet?
Helst använder vi naturmaterial, men ibland kan syntet förlänga livslängden på en textil eller göra den lättare att återvinna. Vi strävar alltid efter att erbjuda så hållbara material som möjligt och vi byter aldrig ut något i onödan, en naturstoppning av tagel eller kokosfiber har till exempel hållbarhet för flera generationer.
Varför lämnar kunder in sina möbler?
För att det finns en större medvetenhet om vikten av att bevara. Det finns också ett stort intresse för design. Att lämna in en möbel till tapetseraren ger kunden en möjlighet att få en unik möbel. Det kan också vara att man har en känslomässig koppling till en möbel eller att den helt enkelt är sjukt bekväm. Allt fler uppskattar också ett gott hantverk och har förståelse för det värde det ger. En renoverad äldre möbel håller en helt annan kvalitet än en industriellt nytillverkad.
När vi säger hej då kan vi inte låta bli att köpa med oss lite Fulgentin-olja, inspirerad av vårt möte vill vi direkt hem och ta hand om våra möbler och ge dom ett nytt liv. Tack för besöket!